FAQ

Slide background

Pogledajte listu najčešće postavljenih pitanja

Zbog čega je važno da uvedemo server u preduzeće?

 • Zato što utiče na jačanje zaštite poslovanja, povećanje produktivnosti i efikasnosti preduzeća.
 • Omogućava preslikavanje poslovnih procesa na server i automatizovano praćenje dešavanja.
 • Dovodi do trajnog rešavanja problema poslovne mail komunikacije.
 • Centralizuje čuvanje podataka preduzeća.
 • Podatke i servis čini dostupnim 24/7, sa bilo koje lokacije i uređaja sa internet pristupom.
 • Omogućava jednostavan i brz uvid  u javne i privatne adresare i kalendare preduzeća.
 • Omogućava automatsko sinhronizovanje promena i čuvanje kontakata sa mobilnih uređaja (smart telefona).

Koji je to trenutak u razvoju preduzeća kada treba uvesti server?

Najbolje je odmah, odnosno paralelno sa početkom poslovanja ukoliko to dozvoljavaju uslovi finansiranja i investiranja. Uvođenje servera uvek dovodi do povećanja produktivnosti i efikasnosti zaposlenih. Ako to nije slučaj, onda čim se ukaže potreba za:

 • Zaštitom podataka.
 • Razmenom informacija i resursa između zaposlenih.
 • Pristupom podataka sa lokacija koje nisu u preduzeću.
 • Uvođenjem ERP rešenja.

Da li projektujete i izvodite mreže za mala preduzeća i koliko će to koristiti našem poslovanju?

Ukoliko postoji više od jednog računara u preduzeću, neophodno je postaviti mrežu.  koju mi projektujemo i integrišemo stručno i profesionalno. Umrežavanje računara svakako će ubrzati poslovanje i razmenu podataka, povećati produktivnost svakog zaposlenog, ali i maksimalno zaštiti vaše podatke.

U slučaju kvara na nekom od računara, koliko brzo možete da dijagnostifikujete problem?

Odmah, a najkasnije u ugovorenom roku, ili do 24h od prijave kvara.

Kog provajdera biste nam preporučili?

Telekom, SBB ili Orion Telekom. Naravno i optički link, ukoliko poslovanje omogućava ulaganje od 150 EUR mesečno za internet link. ADSL i kablovski internet su više za kućnu upotrebu.

Zašto je u našem interesu da softver ili hardver nabavimo preko Vaše firme?

Zato što ćete po optimalnoj ceni kupiti upravo ono što Vam treba, iz regularnih distributivnih kanala, pa nećete imati problema ukoliko bude reklamacija na funkcionisanje proizvoda. Izvršićemo isporuku na Vašu lokaciju i integrisati u Vaš sistem sve što je potrebno i dogovoreno. U slučaju reklamacije mi ćemo je preuzeti na sebe i ukoliko je potrebno obezbediti zamenski uređaj (što je stvar dogovora).

U kojoj meri su podaci na serveru preduzeća zaštićeni od gubitka ili hakovanja sa strane?

Zaštićeni su maksimalno! To znači da nije moguć neovlašćeni pristup, jer se svaki podatak nalazi na više različitih hard diskova. Sami serveri imaju takozvani RAID koji omogućava da više hard diskova radi kao jedan. U slučaju da dođe do otkazivanja jednog, drugi nastavlja da radi kao da se ništa nije dogodilo. Takođe, postoji i “Previous Versions” opcija na samom serveru gde se smešta više verzija istog dokumenta, pa praktično, i ako se nešto pogreši, može da se vrati na prethodnu verziju.

Na kraju, postoji i spoljni hard disk na koji se prebacuje rezervna kopija celog sistema jednom dnevno. U slučaju otkazivanja celog servera, sa ovog diska se može vratiti server u prethodno stanje na bilo koji drugi hardver. Ispravnost svakog servera kontrolišemo svakodnevno kako bismo na vreme mogli da uočimo nedostatke i otklonimo ih. Ukoliko se primeti na vreme da nešto nedostaje, gubitak dokumenata je praktično nemoguć. Microsoft konstantno radi na zaštiti svojih servera i računara i gotovo svakodnevno izlaze nove sigurnosne ispravke („zakrpe“). Kada se server kontroliše, neko ko bi hteo da ga hakuje mora da zna ime domena i administratorsku lozinku.

Sama lokalna mreža, pa i sami serveri i računari u njoj, prvo su zaštićeni ruterom. Zatvaranjem pristupa serveru spolja, šanse za hakovanje su minimalne. Iako su serveri pod našom kontrolom veoma dobro zaštićeni i praktično nedostupni trećim licima, pratimo i logove (ko je i kada pokušao da se loguje na server), te reagujemo ukoliko neko pokušava da se uloguje sa pogrešnom lozinkom.  Ako bismo jednom rečenicom želeli da damo zaključak. on glasi da bezbednost podataka zavisi od toga koliko je neka firma spremna da ulaže u računarsku infrastrukturu.

Ako su softver i hardver koji kupujemo od vas već pouzdani, zašto nam savetujete da firma plaća mesečno angažovanje (flat fee)? Čini nam se da je isplativije da plaćamo intervencije od kvara do kvara.

Samo malom broju intervencija uzrok je nepouzdanost softvera i hardvera, već neophodnost stalnih kontrola i instalacija novih aplikacija.

Firma sa mesečnim ugovorom ima mogućnost da nas pozove i vikendom, praznicima ili u toku noći. Takođe, firme se često sele ili imaju potrebu za angažovanjem servisera van radnog vremena. Takve aktivnosti se firmama pod ugovorom, čiju opremu i IT servise poznajemo, osim u izuzetnim situacijama, ne naplaćuju dodatno.

Sa druge strane, ukoliko firma ima server, postoji i potreba za mesečnim angažovanjem jer je njegovo održavanje vrlo zahtevan posao koji iziskuje stalne provere. U slučaju nepostojanja redovnih kontrola, instalacija novih aplikacija se naplaćuje posebno. Takođe, veliki deo radova na serverima počinju upravo posle završetka pravljenja rezervne kopije na spoljni disk, što je obično kasno noću. Firma koja nema ugovor plaća ekstra noćni radni sat inženjera, što bi bilo dosta skuplje za njih kada se svedi računica na kraju meseca.

Zašto je neophodno da koristimo isključivo legalan softver?

Prvenstveno zato što u tom slučaju ne pravite poreski (zakonski) prekršaj, a ukoliko postoji problem u korišćenju možete da se obratite proizvođaču. Pored toga, imate pravo na izmene i dopune (update) softvera, pa nećete biti u situaciji da koristite nelegalno tuđu intelektualnu svojinu. Imaćete svoj instalacioni ključ, pa nećete imati problema sa instalacijom i reinstalacijom.

Da li možemo preko vas da legalizujemo softver?

Naravno, Uz našu pomoć možete da legalizujete sve svoje računare i softvere (Microsoft, Adobe i antivirus rešenja).

Da li računar povezan u mrežu sporije radi?

Ne, naprotiv. Povezivanje u mrežu omogućava centralizovano upravljanje računarom na mreži i sprečavanje neovlašćenih implementacija softvera i  malicioznih kodova, što utiče na nesmetan rad.

ticket system